Friesland College - D'drive kunstopleidingen (design), Leeuwarden

Basismedewerker mode

Niveau 2

Voor jou geen C&A of H&M, jij maakt je kleding zelf wel! Heb jij oog voor mode, ben je creatief en kun je precies werken, dan is Basismedewerker Mode / Maatkleding iets voor jou. Als Basismedewerker Mode / Maatkleding ben je dagelijks in de weer met stoffen, spelden, scharen en naaimachines. Aan de hand van een technische tekening teken je een patroon. Je stelt daarna de machines volgens de regels in en naait allerlei kledingstukken naar de wensen van de klant. Als laatste controleer je of de kleding van voldoende kwaliteit is.

Tijdens de opleiding leer je om zelf mode- en maatkleding te maken. Je leert aan de hand van een technische tekeningen herkennen welk patroon je moet maken en welke maten daarbij nodig zijn. Ook krijg je les in verschillende naaitechnieken en je leert hoe je een kledingstuk mooi afwerkt.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg)

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt gaan werken op het atelier van een confectiebedrijf. Ook kun je terecht in het atelier van een maatkleding-, of kledingereparatiebedrijf. Wil je doorstuderen? Deze opleiding heeft een variant op mbo-niveau 3, namelijk allround medewerker mode/maatkleding.