Friesland College - D'drive kunstopleidingen (design), Leeuwarden

Allround medewerker mode/maatkleding

Niveau 3

Voor jou geen C&A of H&M, jij maakt je kleding zelf wel! Heb jij oog voor mode, ben je creatief en kun je nauwkeurig werken, dan is Allround Medewerker Mode / Maatkleding geknipt voor jou. Als Allround Medewerker Mode / Maatkleding ben je dagelijks in de weer met stoffen, spelden, scharen en naaimachines. Je tekent patronen, en naait allerlei verschillende kledingstukken naar de wensen van de klant. Ook maak je de planning en werkvoorbereiding voor het bedrijf waar je werkt en zorg je ervoor dat alle kleding die gemaakt wordt van voldoende niveau is.

Tijdens de opleiding leer je om zelf mode- en maatkleding te maken. Je leert patroontekenen, verschillende naaitechnieken en je leert hoe je een kledingstuk mooi afwerkt. Ook krijg je les over hoe je met klanten moet omgaan, leer je hoe je de voorraad van een bedrijf moet beheren en hoe je medewerkers het beste kunt aansturen.

BOL/BBL
Dit is een BOL-opleiding.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
- Mbo-diploma niveau 2 van een verwante beroepsopleiding
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Instellingen kunnen nog andere eisten stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt als kleermaker aan de slag, of gaan werken bij een mode-atelier. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren. Deze opleiding heeft een variant op mbo-niveau 4, namelijk Specialist Mode / Maatkleding 4.

Duur
Deze opleiding duurt 2-4 jaar.