Friesland College - D'drive kunstopleidingen (design), Leeuwarden

Specialist mode/maatkleding

Niveau 4

Voor jou geen C&A of H&M, jij maakt je kleding zelf wel! Heb jij oog voor mode, ben je creatief en lijkt het je leuk leiding te geven aan een team? Dan is Specialist Mode / Maatkleding geknipt voor jou. Als Specialist Mode / Maatkleding geef je leiding aan een team dat patronen maakt en kledingstukken naait. Je zorgt ervoor dat er genoeg personeel op je afdeling werkt en dat de kwaliteit van de producten optimaal is. Ook hou je de financiële administratie bij en geef je je medewerkers instructies over opdrachten en nieuwe werktechnieken.

Tijdens de opleiding leer je om zelf mode en maatkleding te maken. Je leert patroontekenen, verschillende naaitechnieken, en je leert hoe je een kledingstuk mooi afwerkt. Ook krijg je les over hoe je met klanten moet omgaan, hoe je personeel moet aannemen, en hoe je meedenkt over vernieuwingen binnen het bedrijf waar je werkt.

BOL/BBL
Dit is een BOL-opleiding.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
- Mbo-diploma niveau 2 van een verwante beroepsopleiding, bijvoorbeeld medewerker mode/maatkleding met doorstroommodules en een positief advies.
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Instellingen kunnen nog andere eisten stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt als kleermaker aan de slag, of gaan werken bij een mode-atelier. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren op hbo-niveau. Je kunt dan bijvoorbeeld de opleiding modemanagement gaan doen.

Duur
Deze opleiding duurt 3-4 jaar.