Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Werk je het liefst met je handen en vind je het leuk dingen te maken? Ga dan aan de slag als metaalbewerker. Je bouwt mee aan allerlei dingen, van vrachtwagens en schepen tot een voetbalstadion. Maar je kunt ook aan de slag bij olieraffinaderijen en staalbedrijven. Je bent veel bezig met het zagen, boren, buigen, verbinden en bewerken van metaal. Je maakt niet alleen nieuwe dingen, maar onderhoudt en repareert ook. Soms maak je binnen het bedrijf onderdelen die je ergens op locatie moet plaatsen.

Elke locatie is weer anders, maar wisselende omstandigheden zijn voor jou geen probleem. Ook kun je goed omgaan met een hoge werkdruk. Hoe druk het ook is, jij werkt nauwkeurig en zorgvuldig. Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband. Op school leer je hoe je constructies maakt of hoe je leidingen aanlegt en isoleert. Je leert werken met allerlei machines. Ook leer je constructies onderhouden. Verder maak je kennis met de milieu- en veiligheidsvoorschriften.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Tijdens de opleiding tot scheepsmetaalbewerker leer je constructietekeningen lezen zodat je kunt zien wat er van je verwacht wordt. Je leert maten en vormen op te meten. Ook leer je werken met de machines die je bij dit werk nodig hebt, lasersnijmachines bijvoorbeeld. Natuurlijk leer je met metaal te werken, hoe je het kunt snijden en lassen. Ook leer je onderdelen te monteren. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Slingelaan 1
    7001EA Doetinchem