Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Ben jij handig en kun je wel tegen een beetje hitte? Dan is de opleiding tot Allround Lasser wellicht iets voor jou! Tijdens de opleiding tot Allround Lasser leer je productielaswerk uit te voeren, lasnaden van lasverbindingen voor te bereiden en constructies samen te stellen. Daarnaast leer je hoe je het best je eigen werk kunt voorbereiden, meten en beoordelen. Aan het einde van de opleiding beheers je minstens drie lasprocessen. Voor deze opleiding is het van belang dat je nauwkeurig bent en goed onder druk kunt werken.

Als allround lasser maak of repareer je metalen constructies, bijvoorbeeld onderdelen van schepen, gebouwen of machines. Je werkt niet aan grote series van hetzelfde product, maar maakt vooral laswerk dat een bewijs van veiligheid krijgt. Als lasser heb je een grote verantwoordelijkheid. Zonder goed laswerk valt de machine uit elkaar, zinkt het schip of stort het gebouw in. Het is daarom van belang dat je serieus te werk gaat en trots bent op wat je maakt. Als allround lasser ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen werk, maar controleer je ook dat van je collega's. Dit is het grote verschil tussen jou en een basislasser, je begeleidt ook beginnende werknemers.

Vakken Allround lasser
-Vakkennis
-Lastechnologie
-Materialenkennis
-Tekenen
-Tekeningen lezen
-ICT
-Rekenen
-Taal
-Beroepshouding

 

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Tijdens deze opleiding leer je werken met de materialen, machines en gereedschappen die je bij het laswerk nodig hebt. Je leert wat lasnaden en lasverbindingen zijn en hoe je ze kunt maken. Je leert hoe je metalen constructies kunt monteren en hoe je je eigen werk kunt meten en beoordelen. Daarnaast leer je hoe je collega’s kunt begeleiden bij hun werk. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Slingelaan 1
    7001EA Doetinchem