Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Als vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij houd je van paarden en van mensen. Je geeft les aan (groepen) ruiters en maakt een trainingsprogramma en een planning. Hierbij houd je rekening met het niveau van de ruiter en met het karakter van het paard. Je zorgt voor een veilige omgeving voor paard en ruiter.

Je traint de ruiter, beoordeelt zijn niveau en geeft hem technische aanwijzingen. Bovendien begeleid je ruiters en teams bij wedstrijden. Ook train je paarden. Je onderzoekt wat een paard in zijn mars heeft en probeert het niveau van het paard te verbeteren door middel van oefeningen. Je bent een voorbeeld voor beginnende ruiters en traint regelmatig om je niveau op peil te houden.

Tijdens de opleiding leer je (groepen) ruiters coachen en trainingsprogramma’s opstellen. Je leert de conditie van paarden opbouwen en gymnastische oefeningen aan paarden geven. Je krijgt onder meer les in biologie, economie, dressuur en springen, rijden drafsport en rijden rensport.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Adres:
    De Balkan 16
    8303 GZ Emmeloord