The Dutch HealthTec Academy - Utrecht

Tandtechnicus Prothese

Niveau 3

Heb je zin in een afwisselende baan, werk je graag met je handen en ben je goed in precies werk? Dan is deze opleiding wat voor jou. Als tandtechnisch medewerker maak je gebitsprothesen. Dat kunnen volledige kunstgebitten zijn of delen ervan zoals kronen, bruggen, kunsttanden en beugels. Welke prothesen je maakt, hangt af van je specialisatie. Je maakt eerst een gipsmodel. Hiervoor meng je het gips, giet het in de afdruk en werkt het gipsmodel af. Daarna zet je het gipsmodel af in het gewenste materiaal voor de prothese: goud, staal, porselein of kunststof. Vervolgens giet, modelleer, slijp en polijs je het materiaal in de juiste vorm.

Het is erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt zodat de prothese goed in de mond van de patiënt past. Je werkt onder leiding van een tandtechnicusTijdens de opleiding leer je hoe je een gipsafdruk kunt gebruiken om een gebitsprothese op maat te maken. Ook leer je hoe je werktekeningen leest.

Vakken opleiding Tandtechnisch medewerker

Onder andere

  • partiële prothese
  • volledige prothese
  • kroon- en brugwerko
  • orthodontie.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstroomvoorwaarden
- lbo-, vbo-, of mavo-diploma
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- diploma verwante beroepsopleiding op niveau 2

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Later kun je werken in een tandtechnisch laboratorium. Je kunt ook verder leren, bijvoorbeeld door op niveau 4 verder te studeren. De technieken en mogelijkheden in de richting van de tandtechniek breiden zich daarmee uit.