Schipper-machinist beperkt werkgebied

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Als schipper/machinist beperkt werkgebied vaar je in de Nederlandse wateren. Je bent dus geen wekenlang op vreemde zeeën ver van huis. Je vaart tot 30 mijl vanuit de Nederlandse kust. Je vervoert bijvoorbeeld goederen, je voert oeverwerkzaamheden uit of je bevoorraadt een op zee gelegen mijnbouwinstallatie. Je geeft leiding aan je collega┤s en zorgt ervoor dat alles op het schip goed verloopt. Je loopt wacht op de brug en je controleert of het schip de goede koers houdt. Als dat nodig is, stuur je het schip bij.

Tijdens je opleiding leer je hoe je helpt bij de technische en maritieme klussen aan boord. Je krijgt vakken als scheepswerktuigkunde en automatiseringstechniek. Je leert alles over het beladen van een schip, en hoe gevaarlijke stoffen geladen en vervoerd worden. Ook leer je hoe je een schip moet besturen en wat je moet doen in geval van nood.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert varen op een schip dat 30 zeemijl voor de kust vaart. Je wordt opgeleid als scheepswerktuigkundige én als stuurman.  Je leert werken met de systemen die aan boord aanwezig zijn. Je leert de wetten en regels kennen die gelden in de kustwateren van Nederland. Ook leer je technisch onderhoud uit te voeren. En voordat je echt de zee opgaat, oefen je op verschillende simulatoren. Zoals de brugsimulator en de machinekamersimulator. Je bent regelmatig in het las- / bankwerkenlokaal en de machinekamer. Ook theorie is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert alles over voortstuwing, hulpsystemen, automatisering, navigatie, manoeuvreren, cargo en control, wiskunde en natuurkunde. Om goed te kunnen communiceren met bemanningsleden leer je Engels. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Sportlaan 54
    1782ND Den Helder