Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Tijdens de mbo-opleiding Betontimmerman leer je om aan de hand van tekeningen bekistingen te maken. Je leertvan welk materiaal je de bekistingen maakt en hoe je de bekistinguiteindelijk weer uit elkaar moet halen. Ook leer je eenvoudigereparaties aan beton uit te voeren.

Beton is onmisbaar in de bouw. Maar voordat het vloeibare beton uit de molen een groot kantoorgebouw wordt, moet er veel gebeuren. Daar werkt een primair betontimmerman aan mee. Als betontimmerman maak je mallen (dat wordt bekistingen genoemd) waarin het beton wordt gestort om het een bepaalde vorm te geven. Je weet hoe je de bekistingen in elkaar zet en hoe je die uiteindelijk weer weghaalt. Je werkt vaak buiten aan grote projecten.

BOL/BBL
De mbo-opleiding Betontimmerman is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Voordat je beton kunt storten, heb je een mal nodig. Zo'n mal heet een bekisting. De bekisting houdt beton op zijn plaats bij het storten en uitharden. Je leert tijdens de opleiding betontimmerman bekistingen te maken van hout, staal of kunststof. Daar gebruik je natuurlijk verschillende gereedschappen bij. Je leert hoe die machines werken. Ook weet je hoe je de speciale tekeningen, waar de maat en vorm op staan, moet lezen. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Goorsedijk 6
    5731PC Mierlo