Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

‘Goedenavond, mag ik u onze huiswijn adviseren?’ Als gastheer of gastvrouw zorg je ervoor dat de gasten zich thuis voelen en een antwoord krijgen op vragen over het eten en drinken. Ook als er reden voor een klacht is. Je geeft klanten advies bij het bestellen van eten, bijvoorbeeld over de gerechten en hoe iets bereid is. Maar ook over de wijnen kun je wat vertellen. Je houdt rekening met speciale wensen van gasten en geeft deze door aan de kok. Soms treedt je op als gastheer of -vrouw bij feesten en partijen.

Op school leer je hoe je een vriendelijke en verzorgde indruk maakt. Ook krijg je tips hoe je beleefd blijft als je klant een klacht heeft. Daarnaast leer je hoe je met andere mensen kunt samenwerken en overleggen. Je leert je gasten te adviseren bij de keuze van wat ze willen eten en over de bijpassende wijnen.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert bestellingen op te nemen en gerechten uit te serveren. Je leert tafels dekken en afruimen. Je leert rekeningen opmaken en afrekenen. Natuurlijk leer je samenwerken met de bar en met de keuken, zodat jouw gasten een geweldige ervaring hebben. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Newtonbaan 12
    3439NK Nieuwegein