Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Tijdens de opleiding tot Afdelingsmanager doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om je rol als afdelingsmanager op een gedegen manier vorm te geven.

Beroep

Als afdelingsmanager beheer je een afdeling met 5 tot 10 medewerkers binnen een centraal geleid filiaalbedrijf. Je bent  verantwoordelijk voor alles in en om de afdeling en bewaakt het imago van de vestiging. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het behalen van een geprognosticeerde omzet binnen de beschikbaar gestelde budgetten en neemt dus allerlei beslissingen om die omzet te behalen. Om de omzetten te behalen voert je beleidsmatige taken uit op het gebied van commercie, financiën en personeel. Het is daarbij belangrijk dat je het beleid van de centrale organisatie naar de eigen situatie vertaalt. De afdelingsmanager maakt de commerciële resultaten van de afdeling inzichtelijk en legt hierover verantwoording af bij de bedrijfsleider.

Profiel

De afdelingsmanager coördineert operationele taken en voert deze ook deels zelf uit. Voor de opleiding tot afdelingsmanager is het van belang dat je klantgericht, sociaalvaardig, ondernemend, representatief en assertief bent. Daarnaast heb je als aakomend afdelingsmanager een commerciële en professionele instelling, ben je servicegevoelig en vindt je dienstverlening aan de klant erg belangrijk. De afdelingsmanager laat een stimulerende en motiverende beroepshouding zien, is in staat om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen en is in staat om werkzaamheden te delegeren. In het kader van het leidinggevende aspect van het beroep is het belangrijk dat je oog hebt voor het individu, maar ook het belang van het team dan wel de organisatie in acht neemt.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Adres:
    Hoofdlocatie Vlijmenseweg 2, Postbus 122
    5201AC 's-Hertogenbosch