ROC Friese Poort - Vestiging Leeuwarden

Maatschappelijke Zorg

Niveau 4

Deze opleiding leidt je op tot medewerker gehandicaptenzorg of medewerker volwassenenwerk. Je werkt met ouderen, gehandicapten, en mensen met psychische- of gedragsproblemen. Je helpt ze om hun leven (opnieuw) in te richten en om een volwaardig deel uit te maken van de maatschappij. Je helpt mensen bij hun persoonlijke verzorging (aankleden, wassen enz) en met het huishouden.

Maar je moedigt ze ook aan om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Daarnaast verbeter je de levenskwaliteit van mensen door een aantrekkelijke daginvulling te plannen. In overleg met de persoon zelf stel je een begeleidingsplan op. Dit wijzig je regelmatig in de loop van je zorgwerk.

Pedagogiek en (ontwikkelings)psychologie maken een belangrijk deel uit van de opleiding. Je leert sociaal-pedagogische technieken voor hulpverlening. En je raakt bekend met aandoeningen zoals MS, ADHD en autisme.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen
  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstroomvoorwaarden
  • lbo- of vbo-diploma met alle vakken op C-niveau
  • mavo-diploma met minimaal 4 van de volgende vakken op D-niveau: Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • gelijkwaardig diploma
  • verwante beroepsopleiding op niveau 2 met doorstroommodules en een positief advies

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na het behalen van je diploma kun je onder andere aan de slag als medewerker gehandicaptenzorg of medewerker volwassenenwerk.