ROC Friese Poort - Vestiging Sneek

Technicus mechatronica systemen

Niveau 4

Heb je interesse in techniek en werk jij graat met machines? Dan is de opleiding tot Allround machinebouwer misschien iets voor jou! Tijdens de opleiding tot Allround machinebouwer leer je mechatronische producten te bouwen controleren en te testen. Daarnaast leer je hoe je een werkproces moet begeleiden en sturen, hoe je medewerkers begeleidt, hoe je tekeningen maakt en leest en hoe je kostencalculaties maakt. Voor deze opleiding is het van belang dat je niet alleen technisch vakkundig bent, maar ook goed met mensen om kunt gaan.

Als Allround machinebouwer maak je complete machines. Je bouwt apparaten precies op maat voor de klant of je produceert prototypes. Je bestelt of maakt onderdelen en plaatst deze op de basisconstructie van de machine. Ook verbeter je bestaande machines. Het betreft complexe machines met een grote diversiteit aan componenten en technieken. Zo ben je bijvoorbeeld bezig een volautomatische melkmachine of een lasrobot. Je bent meestal werkzaam in de werkplaats. Daarnaast moet je soms op locatie werken. Vaak ga je ook naar klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bovendien ben je de eindverantwoordelijke voor de meeste delen van de productie.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen

  • Diploma verwante beroepsopleiding (mbo) op niveau 3
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • VMBO (Gemengd, Kaderberoepsgericht, Theoretisch)

Er kunnen aanvullende eisen zijn. Neem voor meer informatie contact op met de onderwijsinstelling.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding tot Allround machinebouwer kom je terecht bij metaalbedrijven in de machine-industrie of in de apparatenbouw. Je kunt ook doorstuderen op mbo-niveau 4, bijvoorbeeld met de opleiding technicus service elektrotechniek. Ook kun je een hbo-opleiding gaan doen, zoals werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde.