VTL - Transport-Logistiek, Alphen ad Rijn

Medewerker havenlogistiek

Niveau 2

In een haven varen niet alleen boten in en uit. Er worden ook containers vervoerd, vrachtwagens rijden rond met goederen en alles moet op tijd in- en uitgeladen worden. Logistiek is het hele proces waarin goederen op het juiste moment op de juiste plaats terecht komen. Als medewerker havenlogistiek help je daar een handje bij. Je werkt bijvoorbeeld bij een cargadoorsbedrijf, een expeditie- of transportbedrijf. Daar hou je de administratie bij van het transport en je zorgt ervoor dat het ladingdossier up-to-date blijft. Ook zorg je ervoor dat de juiste documenten beschikbaar zijn voor het transport van de goederen. Je regelt douanedocumenten, bills, of lading en andere vervoersdocumenten. Tijdens je opleiding leer je assisteren bij de verwerking van de goederenstroom. Je leert licht administratief werk uit te voeren. Dit houdt in dat je les krijgt in het controleren van ladingen en vrachtbrieven en dat je weet waar je op moet letten bij grensdocumenten. Om je werk goed uit te kunnen voeren krijg je les in het werken met de computer.

BOL/BBL

Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg)
Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Als afgestudeerd medewerker havenlogistiek kun je bij tal van bedrijven in de haven een baan vinden. Zo kun je aan de slag bij een cargadoorsbedrijf, een expeditiebedrijf of een transportbedrijf. Je kunt ook doorstuderen op mbo-niveau 3, dan kun je de opleiding coördinator havenlogistiek gaan doen.