Gastronoom/sommelier

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Werk jij als professioneel gastheer of gastvrouw? En wil je je verder specialiseren? Dan is de opleiding Gastronoom / Sommelier misschien wel iets voor jou. Je wordt opgeleid tot een specialist op het gebied van eten en drinken op hoog niveau. Of je gaat bij een hotel of specialiteitenrestaurant werken als gastronoom of sommelier. Je hebt de leiding in het restaurant en je weet hoe je het personeel moet aansturen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je alles over wijn-spijscombinaties. Je gaat je vaardigheden als gastheer of gastvrouw verder ontwikkelen. Zo leer je hoe je kleine en grote groepen gasten op de juiste manier ontvangt. Of het nu gaat om een lunch, een uitgebreid diner of een receptie. Je leert hoe je volgens een plan werkt en ideeën uitvoert in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je allerlei vaardigheden op het gebied van ondernemen.  

BOL/BBL

De opleiding Gastronoom / Sommelier is een BBL-opleiding. Je kiest dus voor een combinatie van werken en leren. Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast krijg je 2 jaar les op niveau 4.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Allereerst leer je om een goede gastheer/gastvrouw te worden en ontwikkel je je persoonlijke stijl. Je leert smaken combineren: gerechten met wijnen. Je leert wijnen kennen, hun herkomst en kenmerken. Je leert hoe je gasten kunt adviseren. Je leert samenwerken met de keuken en de bediening. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Dr. Ahausstraat 1
    5042EK Tilburg