Tekenaar constructeur

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

De opleiding Tekenaar Constructeur is de hoogst erkende MBO opleiding in dit vakgebied. Als tekenaar constructeur maak je op de computer tekeningen van technische producten of van installaties. Hiervoor gebruik je CAD-programma's. Dit zijn computerprogramma's waarmee je technische tekeningen en 3D-modellen kunt maken. Je maakt berekeningen en beslist samen met een leidinggevende welke maten en materialen gebruikt moeten worden. Met behulp van een CAD-tekenpakket werkt u ontwerpen van producten en productonderdelen uit in een constructietekening Je zult voornamelijk in de metaalproductenindustrie werken. Ook bedenk je oplossingen voor technische problemen.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert te werken met een CAD-tekenpakket, dat speciaal gemaakt is om technische tekeningen te maken. Je leert hoe je precieze tekeningen van werktuigbouwkundige producten of onderdelen daarvan kunt maken. Ook leer je hoe je de juiste maten aan kunt geven en hoe je het geheel kunt controleren. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Postbus 636
    7550AP Hengelo OV