Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Tijdens de opleiding tot Allround Verspaner leer alles op het gebied van machinaal verspanen, oftewel het vormgeven van materialen. Je leert verspanende bewerkingen te maken, machine productie gereed te maken, CNC-programma’s te schrijven en te testen en je eigen werkt te controleren en te meten.

Als Allround Verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Verspanen is het vormgeven van materialen (ferro en non-ferro) door het verwijderen of omvormen tot de gewenste vorm bereikt is. Je werkt hierbij met machines en in te stellen programma’s. Als Allround verspaner ben jij degene die programma’s voor draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Jouw werk begint pas nadat je de opdracht en technische informatie hebt ‘bestudeerd’. Naast de uitvoerende en controlerende werkzaamheden wordt er van je verwacht dat je meedenkt over producttechnische vragen en met oplossingen komt.

Vakken Allround verspaner

-Vakkennis
-Verspaningstechnologie en CNC technieken
-Materialenkennis
-Tekenen
-Tekeningen lezen
-ICT
-Rekenen
-Taal
-Beroepshouding

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Adres:
    Postbus 636
    7550AP Hengelo OV