Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Ben jij een echte keukenprins of -prinses? Dan is deze opleiding wat voor jou! Je begint als kok met het wassen, schillen en snijden van ingrediënten. Daarna ga je echt aan de slag. Je bereidt allerlei soorten gerechten zoals salades, soep, pasta's, vlees- en visgerechten. En je maakt lekkere sauzen. Maar het oog wil ook wat, daarom leg je het eten op een aantrekkelijke manier op het bord. Als kok zorg je er ook voor dat alles wat je nodig hebt op voorraad is. Je koopt ingrediënten en producten in. Je controleert ze op kwaliteit en houdbaarheid.

In dit beroep zijn hygiëne en veiligheid erg belangrijk. Tijdens de opleiding leer je verschillende kooktechnieken. Je leert mengen, kloppen, afgeleren, deeg zetten, bakken, braiseren, frituren, roken en pocheren. Verder leer je te werken volgens veiligheidsvoorschriften.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert gerechten voor te bereiden, ingrediënten te snijden en kooktechnieken. Je leert omgaan met keukengereedschappen en -apparatuur. Omdat je in een team werkt, leer je ook hoe je dat efficiënt kan doen. En omdat je met voedsel werkt, leer je tijdens de koksopleiding veel over smaken en voedselkwaliteit. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Postbus 636
    7550AP Hengelo OV