Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Autoschadehersteller

Niveau 2

Knap je graag auto's op in je vrije tijd? Dan is de mbo-opleiding Autoschadehersteller misschien wel iets voor jou! Tijdens de opleiding Autoschadehersteller kom je te weten hoe een auto is opgebouwd. Jeleert onderdelen te monteren en schade aan de carrosserie te herstellen. Daarnaast leer je machines en gereedschap gebruiken bij het uitdeuken van eencarrosserie.

Als autoschadehersteller knap je een beschadigde auto weer op. Na een autobotsing zitten er altijd deuken in de carrosserie. De carrosserie is het metalen of aluminium omhulsel van de auto. Als autoschadehersteller deuk je de beschadigde delen uit. Hiervoor gebruik je plaatwerktechnieken zoals walsen, ponsen en snijden. Je gebruikt hulpmiddelen zoals lasapparatuur, meetapparatuur en slijp-en schuurmachines. Je repareert niet alleen de carrosserie maar ook de binnenkant van de auto, de mechaniek en de elektronica.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg met doorstroomvoorwaarden

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de mbo-opleiding Autoschadehersteller niveau 2 ga je aan de slag bij autoreparatiebedrijven, schadeherstelbedrijven of in de carrosseriebouw. Ook kun je ervoor kiezen om verder te leren voor eerste autoschadehersteller of schademanager.

Duur
Deze opleiding duurt 1-2 jaar.