Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Autospuiter

Niveau 2

Tijdens de mbo-opleiding Autospuiter kom je te weten op welke manier je auto's kunt spuiten: nat- ofdroogspuiten, machinaal of met de hand. Je leert hoe je de carrosserieschuurt en hoe je de lak mengt.

Autospuiter is een kleurrijk beroep! Je spuit een laklaag op de carrosserie van auto's. De carrosserie is het metalen of aluminium omhulsel. De lak beschermt de auto en geeft hem een mooi kleurtje. Meestal breng je een laklaag aan op een deel van de auto, na een reparatie. Soms spuit je een auto helemaal over. Voordat je gaat spuiten, moet je de carrosserie eerst voorbewerken: je plamuurt, schuurt en maakt de carrosserie schoon en vetvrij. De onderdelen die niet gespoten moeten worden, plak je goed af.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:

- vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg met doorstroomvoorwaarden

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de mbo-opleiding Autospuiter niveau 2 kom je terecht op de spuitafdeling van een autoschadeherstelbedrijf. Je kunt ook verder leren voor eerste autospuiter of voor werkplaatsmanager schadeherstel.

Duur
Deze opleiding duurt 2-3 jaar.