Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Operator C

Niveau 4

Als jij goed dingen kunt regelen, het overzicht kunt bewaren en graag met machines werkt, is operator C wel iets voor jou. Als Operator C werk je in de industrie. Om van één product duizenden exemplaren te kunnen maken heb je ingewikkelde productiemachines nodig, maar die hebben voor jou geen geheimen. Jij coördineert het productieproces en je stuurt je medewerkers zo aan dat alles goed verloopt. Ook zorg je ervoor dat alle producten van voldoende kwaliteit zijn. Als er iets misgaat, geef je je medewerkers instructies om het probleem op te lossen. Tijdens de opleiding leer je alles over de machines waarmee je later gaat werken. Je leert werkzaamheden plannen en je leert hoe je je medewerkers moet aansturen. Ook leer je hoe je veilig moet werken en wat je het beste kunt doen bij een noodgeval met de machines.

BOL/BBL

Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Diploma vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg);
- Overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4;
- Of een diploma op mbo-niveau 3.

Let op: het kan zijn dat je deze opleiding eerst start op niveau 3 en dan doorstroomt naar de opleiding op niveau 4. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, meld je dit direct bij de intake.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

In heel veel sectoren van de industrie zijn hoofdoperators nodig, bijvoorbeeld in de vleesindustrie, de chemische industrie en de papierindustrie. Je kunt ook doorstuderen op hbo-niveau. Dan kun je bijvoorbeeld de opleiding milieutechniek of levensmiddelentechnologie gaan doen

Je kunt dit soort werk onder andere doen bij energiebedrijven.