Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Chauffeur wegvervoer

Niveau 2

Tel jij de dagen af totdat je 18 bent en eindelijk je rijbewijs kunt gaan halen? Lijkt het je wat om een vrachtwagen te besturen? Dan is de mbo-opleiding Chauffeur Wegvervoer misschien wel wat voor jou! Tijdens de opleiding leer je alles over rituitvoering, voertuigtechnieken onderhoud, verkeerskennis en vervoerskennis. Ook leer je hoe je eenvrachtwagen moet laden en lossen. Verder leer je goedroutebeschrijvingen lezen.

Als Chauffeur Wegvervoer reis je af naar allerlei bestemmingen binnen en buiten Nederland om goederen af te leveren. Je rijdt met een open of een gesloten wagen, een tankwagen of een wagen met een container. Soms laad en los je de vrachtwagen zelf. Verder vul je de ritrapporten, vrachtbrieven en andere formulieren in en wissel je de schijven van de tachograaf.

BOL/BBL
Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Vmbo-diploma (basisberoepsgerichte leerweg)

Om een BBL-opleiding te volgen moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, moet je dit direct bij de intake melden. Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de mbo-opleiding Chauffeur Goederenvervoer niveau 2 kun je aan de slag bij een beroepsgoederenvervoersbedrijf of op de transportafdeling van een bedrijf dat zelf goederen vervoert. Je kunt ook doorstuderen op mbo-niveau 3, dan kun je onder andere kiezen voor de opleiding planner wegtransport

Duur

Deze opleiding duurt 1,5 jaar