Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Allround Metselaar

Niveau 3

Werk jij graag met je handen en ben jij graag in de buitenlucht? Dan is de opleiding tot Allround metselaar aan- en verbouw misschien iets voor jou! Tijdens de opleiding Allround metselaar herstel en restauratie leer je eenvoudig en complex metselwerk uit te voeren. Daarnaast leer je bestaand metselwerk te repareren en te herstellen. Je maakt daarbij gebruik van verschillende technieken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding. Voor deze opleiding is het van belang dat je twee rechterhanden hebt, goed met verschillende mensen om kunt gaan en bestand bent tegen weer en wind.

Als allround metselaar herstel en restauratie ben je vooral bezig met het herstellen en restaureren van oud metselwerk. Eerst bekijk je (op de bouwplaats) wat er allemaal moet gebeuren. Je doet dit in overleg met de opdrachtgever, jouw leidinggevende en iemand die gespecialiseerd is in restauratie. Nadat je alles ter plaatse hebt bekeken maak je een plan van aanpak wat je naderhand uitwerkt in schetsen. Vervolgens bereid je je werk voor, waarna je het oude metselwerk ‘sloopt’ en het nieuwe metselwerk opbouwt. Je moet hierbij zorgen dat het oude en nieuwe metselwerk één geheel vormt.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

òvmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
òovergangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
òdiploma verwante beroepsopleiding op niveau 2 (bijv. Metselaar)

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding Allround metselaar herstel en restauratie kan je aan de slag in de bouw. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren. Dan kun je bijvoorbeeld de opleiding uitvoerder bouw volgen op mbo niveau 4.