Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Allround timmerman

Niveau 3

Tijdens de opleiding Allround timmerkracht bouw- en werkplaats leer je zelfstandig allerlei houten onderdelen van gebouwen te maken. Verder leer je omgaan met allerlei gereedschappen en houtbewerkingsmachines en leer je vaktekeningen te maken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding

Als Allround timmerkracht bouw- en werkplaats ben je te vinden op de bouwplaats of in de werkplaats van bijvoorbeeld een bouwbedrijf of gespecialiseerd timmerbedrijf. Als allround timmerkracht zorg je ervoor dat je goed voorbereid te werk kunt gaan. Voor het echte timmerwerk kan beginnen zet je steigers en andere constructies in elkaar. Ook lees je vooraf de bouwtekening en bespreek je de klus met je collega’s. Als Allround timmerkracht verricht je de meer ingewikkelde timmerwerkzaamheden. Naast onderdelen als kozijnen, ramen, deuren, trappen, vloeren en balklagen, verricht je ook bijzonder timmerwerk. Bovendien verzorg je de hoofdmaatvoering, voer je complexe stelwerkzaamheden uit en breng je tijdelijke ondersteuningsconstructies aan. Bovendien monteer je steigers en maak je complex dakwerk. Na afloop van de timmerwerkzaamheden controleer je je eigen werk en dat van je collega’s. 

BOL of BBL

Je kunt de opleiding Allround timmerkracht bouw- & werkplaats als BOL of BBL opleiding volgen, dit hangt af van de instelling waar je de opleiding wilt gaan volgen. 

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan een van de volgende eisen voldoen:

òvmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg; Techniek
òovergangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Door de instelling kunnen aanvullende eisen worden gesteld. Voor meer informatie hierover kun je de instelling van jouw keuze raadplegen.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding Allround timmerkracht bouw- en werkplaats kan je aan de slag als timmerman in de bouw of in een werkplaats, maar je kunt ook doorstuderen door de opleiding uitvoerder bouw te volgen op mbo niveau 4.