Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Straatmaker

Niveau 3

Ben je sterk en fit en hou je niet van binnen zitten? Dan ga je toch lekker de straat op? Als straatmaker leg je het wegdek en de bestrating aan waar de rest van Nederland dankbaar gebruik van maakt. Samen met een groep collega’s bestraat je wegen, pleinen en stoepen. Ook plaatsen jullie straatmeubilair, zoals afvalbakken en bankjes. Jij plant en organiseert het werk van jouw ploeg. Je werkt aan de hand van een werktekening. Je zorgt ervoor dat de bestrating precies ligt zoals het gepland is op de tekening.

Tijdens de opleiding leer je welke soorten bestratingen er allemaal zijn. Ook leer je op verschillende manieren bestraten, zoals in waaiervorm of schelpvorm. Je krijgt les in berekeningen en het lezen van tekeningen, zodat jouw bestrating precies ligt zoals gepland is. Je leert werken met allerlei machines en apparaten, zoals een roterende laser. Hiermee meet je de hoogte, zodat je kunt zien of de ondergrond gelijk ligt.

BOL/BBL
Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, worden de volgende voorwaarden gesteld:
- Een diploma straatmaker op mbo - niveau 2
- Een vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg of gemengde leerweg of theoretische leerweg.

Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, moet je dit direct bij de intake melden. Mbo-instellingen kunnen aanvullende eisen stellen, informeer hiernaar bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Als straatmaker kun je aan het werk bij een bedrijf in de grond-, weg-, en waterbouwsector of bijvoorbeeld bij de gemeente. Je kunt ook doorleren, bijvoorbeeld voor Middenkaderfunctionaris bouw en infra op mbo-niveau 4.