Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Niveau 2

Lijkt het je leuk om meubels en interieurs te maken? Heb je gevoel voor schoonheid en comfort? Dan is Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer is voor jou. Je bent een vakman die met machines en handgereedschap werkt. Je kan gewone interieurs maken of scheepsinterieurs. Dus kasten, stoelen, balies en bureaus of luxe betimmeringen en meubels voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten op een schip. Oog voor kwaliteit en nauwkeurigheid zijn belangrijke eigenschappen. Tijdens de opleiding wordt vooral aandacht besteed aan machines en gereedschappen. Veiligheid is erg belangrijk. Daarnaast leer je werktekeningen lezen, maak je kennis met bewerkingstechnieken, zoals lijm- en houtverbindingen. Voor de scheepsinterieurbouw leer je meubels maken die afgestemd zijn op de ronde vormen en het schommelen van een schip.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen
- Diploma vmbo-basisberoepsgerichte leerweg of vergelijkbaar.

Let op: het kan zijn dat je deze opleiding eerst start op niveau 2 en dan doorstroomt naar de opleiding op niveau 3. Dit heeft te maken met de basisvaardigheden van het vak. Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, moet je dit direct bij de intake melden. Instellingen kunnen extra eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Als Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer kun je aan het werk bij meubelmakerijen, interieurbouwbedrijven of scheepsinterieurbouwbedrijven. Je kunt ook nog doorstuderen op het MBO niveau 3 voor bijvoorbeeld Allround meubelmaker, interieurbouwer of scheepsinterieurbouwer.