Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Machinaal houtbewerker

Niveau 2

Werk jij het liefst met je handen en vind je het heerlijk om dingen te maken? Ga dan aan de slag als machinaal houtbewerker. Je werkt met grote en kleine hout bewerkingsmachines. Je zaagt hout op maat, schaaft, boort, schuurt en profileert met als resultaat allerlei meubels en gebruiksvoorwerpen. Van een kledingkast en een schommelstoel tot deuren, vloeren en trappen. In deze branche staat de techniek niet stil. De machines waarmee je werkt worden steeds geavanceerder. Een feeling voor techniek is in dit werk ook erg handig. De producten die je maakt hangen af van de plek waar je werkt. De ene machinaal houtbewerker zaagt met een grote machine dikke balken op hoge snelheid tot planken en latten. De ander zaagt, schaaft en freest de onderdelen voor een speciaal ontworpen meubelstuk.

Op de opleiding leer je de juiste snijgereedschappen en hulpmiddelen te gebruiken en leer je werken met allerlei houtbewerkingsmachines. Sommige houtbewerkingsmachines zijn behoorlijk lastig in te stellen. Hiervoor moet je veel inzicht hebben in de productiemethode, het productieproces, verspaningstechniek en de eigenschappen van het materiaal dat je moet bewerken. Ook leer je hoe je de kwaliteit, de kwantiteit en de productiviteit van je werk in de gaten kunt houden.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
- Overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4;
- Diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag bij houtverwerkende bedrijven die verschillende soorten hout en plaatmaterialen machinaal bewerken. Zoals bedrijven in de timmer- of meubelindustrie, of houthandelsbedrijven. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld tot allround machinaal houtbewerker op mbo niveau 3.