Koning Willem I College - Economie, Den Bosch

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Niveau 1

Vind je het leuk om instructies op te volgen? Lijkt het werken met hout jou wel aantrekkelijk? Dan is de mbo-opleiding Assistent houtbranche misschien wel iets voor jou. Tijdens de opleiding Assistent houtbranche leer je alles over houtsoorten en hun kenmerken. Je leert werken inteamverband en oefent met mondelinge opdrachten. Daarnaast doe jeervaring op met bepaalde zaagmachines waarbij je op de veiligheidmoet leren werken.

Als assistent houtbranche zorg je ervoor dat de werkplaats in bijvoorbeeld de houthandel er schoon uitziet. Je haalt afval en houtresten op en veegt de vloer. Ook haal je plaatmateriaal uit het magazijn of help je met het inladen van producten op de vrachtwagen. Je let op dat het materiaal niet kan beschadigen tijdens het transport.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangtervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijkhiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Een diploma vmbo met kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg.
- Een overgangsbewijs van klas 3 naar 4 havo of vwo.
- Je wordt toegelaten tot deze opleiding als je 16 jaar bent of als je 10 jaar onderwijs hebt gevolgd.

Instellingen kunnen extra eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

ROC Midden Nederland
Voor deze opleiding heb je geen diploma van een andere school nodig, maar wel een positieve uitslag van het toelatingsonderzoek. Binnen 4 maanden na start van je studie krijg je een bindend studieadvies of je verder mag met de opleiding of moet stoppen. Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, moet je dit direct bij de intake melden.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de mbo-opleiding Assistent houtbranche niveau 1 kan je gaan werken in de timmerindustrie, de houthandel of de meubelindustrie. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren op mbo niveau 2 voor bijvoorbeeld Machinaal houtbewerker timmerindustrie, Machinaal houtbewerker meubelindustrie of trappenmaker.