Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Airco/warmtepompmonteur

Niveau 2

Kan jij je hoofd goed koel houden en werk je graag met techniek, dan is de opleiding tot aircomonteur wellicht iets voor jou! Tijdens de opleiding tot aircomonteur leer je airco-installaties te testen, te installeren en deze bij een bedrijf in te stellen, kabels /leidingen aan te leggen en te demonteren. Daarnaast leer je beroepshouding en vaardigheden om als werknemer goed te kunnen functioneren in een bedrijf en krijg je vakken als Nederlands, maatschappelijke vormgeving, rekenen en wiskunde. 

Scholen, ziekenhuizen, kantoren en auto’s hebben een goed werkende airco nodig. Ook supermarkten, cafés en restaurants zijn afhankelijk van de juiste temperatuur. Als aircomonteur leg je installaties aan op het gebeid van professionele koudetechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en industriële koeltechniek, zoals airco’s en vrieskasten. Je onderhoudt en wijzigt de installaties ook. Als aircomonteur moet je goed onder druk kunnen werken en verstand hebben van voedselveiligheid. Je gaat altijd voor kwaliteit en houdt je aan veiligheids- en milieuregels. Ten slotte controleer je altijd of de installatie goed werkt, dus je bent behalve handig ook precies! Soms werk je alleen, vaak doe je de klus samen met een collega. Het komt voor dat je je werk moet afstemmen op het werk van andere vakmensen (bijvoorbeeld een loodgieter of een tegelzetter).

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
-VMBO opleiding

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding tot aircomonteur kun je aan de slag bij een installatiebedrijf. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld tot eerste monteur koudetechniek op mbo-niveau 3.