Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Niveau 3

Ben je creatief en graag praktisch bezig? Ga dan aan de slag als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer! Meubels en interieurs vind je overal. Bij mensen thuis, in kantoren en op schepen. Maar ook op tentoonstellingen of in een winkel. Elke plek heeft weer zijn eigen interieur en meubels nodig, die precies passen bij wat daar gebeurt. Het is vaak heel nauwkeurig werk, dus is het belangrijk dat je geconcentreerd kunt werken. Als meubelmaker of interieurbouwer ben je de ene keer bezig met producten in series. De andere keer maak je unieke dingen, die precies op maat zijn gemaakt voor een klant. Hier kun je vaak je creativiteit in kwijt.

Je kunt in dit beroep drie richtingen op; meubelmaker, interieurbouwer of scheepsinterieurbouwer. Het maken van een bar of balie pak je natuurlijk anders aan dan het produceren van een stoel. En als je aan de slag gaat als scheepsinterieurbouwer moet je weer rekening houden met andere dingen, zoals de ronde vormen in het schip. De ene keer werk je zelfstandig aan een klus, de andere keer in een team. Soms begeleid je minder ervaren collega’s. Je legt uit wat de bedoeling is of geeft advies. Zo zorg je dat de werkopdracht op de goede manier wordt gedaan. Tijdens de opleiding leer je de verschillende materialen kennen waar je later mee gaat werken. Van kersenhout tot glas en metaal. Ook krijg je les in vormgeving en leer je hoe je collega’s kunt begeleiden. Tot slot leer je omgaan met allerlei machines en handgereedschappen.

BOL/BBL
Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Diploma vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of;
- Overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 of diploma op mbo-niveau 2

Om een bbl-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen baan hebt, moet je dit direct bij de intake melden. Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag bij bedrijven in de hout- en meubelbranche die meubels of (scheeps)interieurs produceren. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld tot Meewerkend leidinggevende, Werkvoorbereider of Ondernemer op mbo niveau 4.