Koning Willem I College - Techniek, Den Bosch

Allround verspaner

Niveau 3

Tijdens de opleiding tot Allround Verspaner leer alles op het gebied van machinaal verspanen, oftewel het vormgeven van materialen. Je leert verspanende bewerkingen te maken, machine productie gereed te maken, CNC-programma’s te schrijven en te testen en je eigen werkt te controleren en te meten.

Als Allround Verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Verspanen is het vormgeven van materialen (ferro en non-ferro) door het verwijderen of omvormen tot de gewenste vorm bereikt is. Je werkt hierbij met machines en in te stellen programma’s. Als Allround verspaner ben jij degene die programma’s voor draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Jouw werk begint pas nadat je de opdracht en technische informatie hebt ‘bestudeerd’. Naast de uitvoerende en controlerende werkzaamheden wordt er van je verwacht dat je meedenkt over producttechnische vragen en met oplossingen komt.

Vakken Allround verspaner

-Vakkennis
-Verspaningstechnologie en CNC technieken
-Materialenkennis
-Tekenen
-Tekeningen lezen
-ICT
-Rekenen
-Taal
-Beroepshouding

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
  • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, profiel: Techniek
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • diploma verwante beroepsopleiding op niveau 2 (bijv. Verspaner 2)

Heb je wel een VMBO-diploma, maar in een andere sector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden toch instromen. Vraag dit na bij de school van jouw keuze.
Om een BBL-opleiding te volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding Allround Verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek (metaalproductenindustrie). Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof. Denk aan een mechanische- of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de auto-, vliegtuig- of computerindustrie.

Duur
Deze opleiding duurt 2-4 jaar.