Koning Willem I College - Zorg en Welzijn, Den Bosch

Apothekersassistent

Niveau 4

De MBO-opleiding Apothekersassistent niveau 4 leidt je op tot apothekersassistent binnen de apothekersbranche. Tijdens de opleiding krijg je les in het geven van voorlichting, hetbereiden van geneesmiddelen en leer je over farmaceutischepatiëntenzorg. Ook krijg je managementvakken en leer je hoe jeeen administratie beheert. Voor deze opleiding is het van belang dat je nauwkeurig werkt en klantvriendelijk bent.

Als apothekersassistent werk je meestal in een (ziekenhuis)apotheek. Je informeert je klanten over de werking en het gebruik van geneesmiddelen, voert recepten in de computer in en controleert ze. Je maakt het recept gereed en zoekt de medicijnen bij elkaar. Daarnaast besteed je veel tijd aan het klaarmaken van medicijnen. Sommige medicijnen, zoals zalven en poeders, worden niet kant-en-klaar aangeleverd, maar door jou in de apotheek bereid. Je weegt en doseert het medicijn en voert de bereiding uit volgens voorschriften. Daarna doe je het geneesmiddel in een potje, doosje of tube en voorziet het van een etiket.

BOL/BBL

Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welkeinstelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instellingvan je keuze.

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met doorstroomvoorwaarden
- lbo- of vbo-diploma met alle vakken op C-niveau
- mavo-diploma met minimaal 4 van de volgende vakken op D-niveau: Nederlands, Engels, Duits, Frans, economie, wiskunde
- overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
- gelijkwaardig diploma
- verwante beroepsopleiding op niveau 2 met doorstroommodules en een positief advies

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Na afronding van de opleiding Apothekersassistent kun je aan het werk in een openbare apotheek of een ziekenhuisapotheek. Ook kun je in de farmaceutische industrie terechtkomen of bij ziektekostenverzekeraars. Je kunt ook verder leren en een verwante hbo-opleiding volgen zoals farmakunde, farmaceutisch manager of farmaceutisch consulent.

Duur
Deze opleiding duurt 2-4 jaar.