Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Licht het anker en varen maar! Als echte waterrat hou jij ervan op zee te varen en vind je het niet erg om voor langere tijd van huis te zijn. Je houdt van leiding geven maar steekt ook graag zelf je handen uit de mouwen. Als je jezelf hierin herkent, ben je een geboren schipper binnenvaart. Als schipper binnenvaart vervoer je mensen en goederen binnen Europa. Je geeft onder andere leiding aan de bemanning. Je navigeert, zorgt voor de veiligheid van de opvarenden, en bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het schip en voor de lading. Ook regel je administratieve zaken zoals vrachtbrieven.

Tijdens de opleiding leer je een binnenvaartschip te besturen. Ook leer je hoe de techniek van een schip in elkaar zit, zodat je technische problemen aan boord van het schip kunt verhelpen. Er wordt aandacht besteed aan de milieuregels die gelden voor de binnenvaart en je leert hoe je veilig gevaarlijke stoffen vervoert.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Adres:
    Almenumerweg 1
    8861 KM Harlingen