Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Licht het anker en varen maar! Als echte waterrat hou jij ervan op zee te varen. Je geeft graag leiding, maar steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Als je jezelf hierin herkent, kun je kapitein/manager binnenvaart worden. Als kapitein binnenvaart vervoer je mensen en goederen binnen Europa. Soms ben je lang onderweg, soms ook maar een dag. Als kapitein ben je verantwoordelijk voor alles wat er op een binnenvaartschip gebeurt. Je werkzaamheden variëren van het inkopen, verkopen, laden en lossen van de lading tot technische werkzaamheden in de machinekamer.

Tijdens de opleiding leer je een binnenvaartschip besturen. Je leert hoe de techniek van een schip in elkaar zit zodat je technische problemen aan boord kunt verhelpen. Ook wordt er aandacht besteed aan de milieuregels die gelden voor de binnenvaart. Bovendien leer je alles wat je als ondernemer op een schip moet weten. Bijvoorbeeld een werkvoorbereiding maken en het bijhouden van de bedrijfsadministratie.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Adres:
    Almenumerweg 1
    8861 KM Harlingen