Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Help je graag mensen en ben je een echte regelaar? Dan is deze opleiding Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener net iets voor jou. Je helpt mensen graag met dingen regelen en lost problemen met ze op. In een gesprek met de cliënt kom je te weten wat zijn behoefte is. Meestal gaat het om dingen die te maken hebben met werk, geld, huisvesting, opleiding en verzekeringen. Je geeft informatie en bepaalt welke stappen ondernomen moeten worden. Je behartigt de belangen van de cliënt en onderhandelt namens hem met instellingen en instanties. Daarnaast help je mensen bij praktische dingen zoals het schrijven van brieven en het invullen van formulieren.

Tijdens de opleiding leer je vraag- en oplossingsgericht denken. Je doet ook kennis op over sociaal-juridische zaken. Je kunt aan de slag in beroepen als consulent bewonerszaken, opvang medewerker of trajectbegeleider.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL,dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaanvolgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Adres:
    Planetenlaan 5
    2024 EN Haarlem