Gespecialiseerd kok

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Kok leer je hoe je leiding moet geven aan andere koks, die met jou samenwerken in de keuken. Je maakt dus niet alleen zelf gerechten, je begeleidt anderen ook bij hun werk. In deze specialistenopleiding wordt aandacht besteed aan vakken zoals vaktechnieken in de keuken, plannen en ideëen die op papier staan uitvoeren op de werkvloer, dus in de keuken. Je leert ook hoe levensmiddelen stap voor stap worden bereid en wat daar allemaal bij komt kijken. Je leert bijvoorbeeld hoe kaas wordt gemaakt in een fabriek, of bier. Je leert ook hoe je recepten kunt verbeteren. Je kan bijvoorbeeld andere ingrediënten voor een bepaald recept gebruiken. Voor het bereiden van een gerecht kun je ook een andere methode gebruiken. Maar ook andere apparatuur gebruiken is een mogelijkheid. Hiermee kan bijvoorbeeld de kaas of de pudding op een goedkopere wijze gemaakt kan worden. Je leert ook om wekelijkse planningen te maken. Door de planning weet je hoeveel personeel er aanwezig moet zijn om te koken. Je weet door de planning ook welke boodschappen er gedaan moeten worden. Voor het bereiden een gerecht voor tien personen heb je bijvoorbeeld dertig eieren en drie liter melk nodig.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert leiding nemen over een speciaal deel van de keuken, de koude- of warme keuken of de patisserie bijvoorbeeld. Je leert bijzondere kooktechnieken en de nieuwste trends. Je leert hoe je gerechten kunt ontwikkelen en verder verfijnen. Daarnaast leer je leidinggeven, budgetteren en plannen. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Laan van de Mensenrechten 500
    7331 VZ Apeldoorn
    E-mail: