Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Kan jij je hoofd goed koel houden en werk je graag met techniek, dan is de opleiding tot aircomonteur wellicht iets voor jou! Tijdens de opleiding tot aircomonteur leer je airco-installaties te testen, te installeren en deze bij een bedrijf in te stellen, kabels /leidingen aan te leggen en te demonteren. Daarnaast leer je beroepshouding en vaardigheden om als werknemer goed te kunnen functioneren in een bedrijf en krijg je vakken als Nederlands, maatschappelijke vormgeving, rekenen en wiskunde. 

Scholen, ziekenhuizen, kantoren en auto’s hebben een goed werkende airco nodig. Ook supermarkten, cafés en restaurants zijn afhankelijk van de juiste temperatuur. Als aircomonteur leg je installaties aan op het gebeid van professionele koudetechniek, luchtbehandeling, comforttechniek en industriële koeltechniek, zoals airco’s en vrieskasten. Je onderhoudt en wijzigt de installaties ook. Als aircomonteur moet je goed onder druk kunnen werken en verstand hebben van voedselveiligheid. Je gaat altijd voor kwaliteit en houdt je aan veiligheids- en milieuregels. Ten slotte controleer je altijd of de installatie goed werkt, dus je bent behalve handig ook precies! Soms werk je alleen, vaak doe je de klus samen met een collega. Het komt voor dat je je werk moet afstemmen op het werk van andere vakmensen (bijvoorbeeld een loodgieter of een tegelzetter).

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma van de entreeopleiding
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je leert hoe je installatiewerkzaamheden voorbereidt, hoe je deelproducten assembleert, en componenten demonteert. Daarnaast weet je na de opleiding hoe je kabels en leidingen aanlegt. Je leert de verschillende koelsystemen kennen en de toepassingen waarin ze worden gebruikt. Je leert deze systemen te onderhouden en je leert de nodige controles uit te voeren. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Slingelaan 1
    7001EA Doetinchem