Allround betonreparateur

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Betonreparateur? Kan beton kapot gaan dan? Ja dus! Het lijkt onkwetsbaar, maar ook met beton kan veel misgaan. Bijvoorbeeld door slecht weer of een verkeersongeluk. Tijdens de opleiding tot Allround betonreperateur wordt je opgeleid om betronreparaties uit te voeren aan bruggen, wegen, viaducten, bouwkundige betonconstructies zoals kolommen, balken, vloeren, wanden, balkons en galerijen. Tijdens je opleiding leer je werken met verschillende gereedschappen en meetapparatuur. Ook leer je hoe je beton afwerkt en hoe je het zo beschermt dat het zo min mogelijk beschadigt.

Voor de opleiding tot allround betonreperateur is het van belang leidinggevende capaciteiten hebt, maar daarnaast ook in staat bent om zelfstandigd te werken en samen te werken binnen een team. Het is belangrijk dat je handig bent en nauwkeurig werkt. Tot slot moet je ruimtelijk inzicht hebben en is het van belang dat je millieubewust en efficient met materialen om kunt gaan.

Het beroep

Als allround betonreperateur ben je werkzaam bij één van de ongeveer 125 betonreparatiebedrijven die deze branche telt. Deze bedrijven zijn voornamelijk werkzaam in de burgerlijke- en utiliteitsbouw en de weg- en waterbouw. De allround betonreperateur voert zelfstandig werkzaamheden uit, werkt meestal samen met één of twee collega’s en geeft daar vaak leiding aan. De werkzaamheden van de allround betonreperateur vinden plaats in alle gebieden van bouw en infra. Bij alles wat je doet zorg je voor een veiligie werksituatie en ga je op een verantwoorde wijze om met het millieu.

Bedrijven hebben over het algemeen een eigen specialiteit en werkgebied. De betonreperateur voert betonreparaties uit aan allerlei betonnen construcites en brengt daarnaast beschermvloeren aan op betonnen ondervloeren. Daarnaast injecteert hij/zij betonconstructies en damwandconstructies om dze te herstellen of waterdicht te maken. Tot slot breng hij beschermende of contructieve lagen spuitbeton aan. Er zijn ook betonreperateurs die zich specialiseren in het het injecteren of het betonspuiten.

BOL/BBL

Dit is een BBL-opleiding.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Beton heeft onderhoud nodig, want anders worden de constructies zwak. In deze opleiding tot allround betonreparateur leer je over betonnen constructies. En hoe je die met verschillende technieken, zoals betonspuiten en injecteren, kunt repareren. Je leert werken met de machines en materialen die nodig zijn. Ook leer je leidinggeven en het werk organiseren. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Ceintuurbaan 2
    3840 AK Harderwijk
    E-mail: