Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Ben je nieuwsgierig aangelegd en onderzoek je graag dingen? Misschien is de opleiding tot Analist dan iets voor jou! Tijdens de opleiding tot Analist leer je alles over het werken in een laboratorium. Je leert hoe je analyses en onderzoek uitvoert en hoe je omgaat met geavanceerdeapparaten en gevaarlijke stoffen. De opleiding Analist pathalogieis een uitstroomrichting van de opleiding Analist en richt zich oponderzoek naar cellen.

Als analist werk je in een laboratorium in ziekenhuizen, in devoedingsmiddelenindustrie, op universiteiten en bijonderzoeksinstellingen. Als analist pathalogie onderzoek je cellen, bijvoorbeeld uitstrijkjes, of bewerkt weefsel van een patiënt. Je kleurt en bekijkt het uiterlijk van de cellen of het weefsel. Op basis daarvan kun je veel duidelijk maken over de ziekte van de patiënt. Als analist pathologie ben je vooral werkzaam in ziekenhuizen enstreeklaboratoria.

Werkgebieden Pathologie

Er bestaat twee soorten werkgebieden binnen de analytische pathologie: histologie en cytologie. Ineen histologisch laboratorium ben je als analist werkzaam in eenlaboratorium waar weefselstukjes (van bijvoorbeeld long, nier, spieren)onderzocht worden op aanwezigheid van bepaalde ziekten zoals infecties,goed- of kwaadaardige gezwellen of om daarin het verloop van een ziektete bepalen.

In een cytologisch laboratorium doe je als analistzelfstandig onderzoek naar ziekelijke (pathologische) afwijkingen vanlichaamscellen. Niet alleen uitstrijkjes van het slijmvlies van debaarmoeder(hals)mond worden daar beoordeeld, maar ook preparaten vanonder meer urine, sputum en buikvocht (lichaamsvochten) en dergelijke.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Wat leer je?

    Je maakt kennis met het laboratorium, met de werkmethoden en de apparatuur. Je leert analyses voorbereiden, materiaal in ontvangst nemen en registreren. Uiteraard leer je hoe je materiaal kunt onderzoeken en hoe je de uitkomsten kunt rapporteren en interpreteren. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

    Adres:
    Jansoniusstraat 2
    8934 BM Leeuwarden