Commercieel medewerker

Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Duur
Sector

Tijdens de mbo-opleiding Commercieel medewerker leer je onder andere hoe je producten verkoopt, klanten werft en offertes opstelt.

Commercieel medewerker is dé baan voor mensen met een vlotte babbel. Als commercieel medewerker heb je een veelzijdige taak op de afdeling verkoop van een bedrijf of in een contactcenter. Je voert allerlei commerciële activiteiten uit, zoals klanten werven en producten verkopen. Je bereidt offertes voor en informeert klanten over alle mogelijkheden van het bedrijf. Soms heb je contact met de klant via de telefoon of je gaat naar de klant toe. Je moet dus representatief zijn en goed met mensen kunnen omgaan. Naast het contact met de klant, houd je ook de administratie van je werk bij op de computer.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Wat leer je?

    Tijdens deze opleiding leer je hoe je producten en diensten in de markt zet. Marktonderzoek, marketing en verkoopvaardigheden komen aan bod. Ook leer je hoe je offertes en orders afhandelt en hoe je de verkoop administratief afhandelt. Relaties onderhouden is belangrijk, je leert op welke manieren je dat kan aanpakken. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.