Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.
Niveau
Sector

Als thuisbegeleider geef je praktische begeleiding aan mensen die zich zelf tijdelijk niet goed kunnen redden. Daarbij betrek je ook de omgeving van de cliënt. Jij signaleert knelpunten en ziet waar deze met elkaar samenhangen. Samen met de cliënt zoek je naar oplossingen en zorg je voor structuur in het dagelijks leven. Uiteindelijk doel is dat de cliënt zelf weer verder kan.

Het is een functie waarin je zelfstandig en alleen moet kunnen werken. Wanneer het nodig is, werk je ook samen met andere hulpverleners. Je richt je op verschillende doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan ouders met kinderen die ondersteuning bij de opvoeding nodig hebben. Of ouderen die graag zelfstandig willen blijven wonen en daarbij tijdelijk begeleiding nodig hebben.

Om dit werk goed te doen, moet je goed met mensen om kunnen gaan. Ook je eigen grenzen en die van anderen bewaken, is belangrijk. Je bent flexibel, betrouwbaar en een doorzetter.

Praktijkleren
In de opleiding ligt de nadruk op praktijkleren. De praktijk stuurt de theorie. Zo leer je de kennis, vaardigheden en houding die je nodig hebt om straks een goede medewerker maatschappelijke zorg te zijn. Deze kennis, vaardigheden en houding noemen we ook wel de beroepscompetenties.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2, of 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
  • Adres:
    Plein '40-'45 10
    1063 KR Amsterdam
    E-mail: