Assistent verkoop/retail

Niveau 1

Wat houdt je beroep in?
Als assistent verkoop/retail werk je in een kleinere winkel (MKB) of bijvoorbeeld bij een groothandel of winkelketen (GWB). Dat kan in bijna elke sector. Jij neemt de artikelen in ontvangst, controleert ze en legt ze op de juiste plaats in de winkel. De presentatie van de artikelen is een belangrijke taak. Je zorgt er verder voor dat de voorraad in de winkel altijd is aangevuld. Ook moet je als assistent de winkel schoonhouden. Dit doe je volgens de hygiëne voorschriften. Bij alles wat je doet, moet je oog hebben voor de klant. De klant moet met vragen over het assortiment of de winkel bij jou of een collega terecht kunnen.

Je opleiding in het kort
Tijdens de opleiding ga je naar school en loop je stage (BPV) in een winkel. Je leert onder andere te assisteren bij de ontvangst en verwerking van goederen. Ook krijg je les in hoe je producten verkoopt en service verleent. Daarnaast leer je te werken met de kassa.

BOL of BBL
BOL: Tijdens de eerste periode ga je de hele week naar school. Je leert praktische en theoretische basisvaardigheden. Daarna ga je een aantal dagen naar school en loop je een aantal dagen stage (BPV). Je kunt na verloop van tijd voor het BBL-traject met een arbeidscontract kiezen
BBL: Je krijgt les volgens een blokkensysteem (20%). Daarnaast leer en werk je bij een leerbedrijf (BPV). Hier krijg je begeleiding van een praktijkbegeleider.

Wat heb je in je mars?
Het is belangrijk dat je een commerciële en dienstverlenende instelling hebt. Je moet het dus leuk vinden om mensen te helpen en je moet graag iets willen verkopen. Verder ben je klant- en servicegericht en kun je goed samenwerken.

Toelatingseisen

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek en een capaciteitentest.

Toekomstmogelijkheden

Je kunt gaan werken of doorstromen naar een niveau 2 opleiding, bijvoorbeeld Verkoper

Duur

De BOL-opleiding duurt 1 jaar en de BBL-opleiding 1,5 jaar.