Juridisch-Administratief Dienstverlener

Niveau 4

Werk je graag met mensen? Ben je nauwkeurig en betrouwbaar? Kun je goedzelfstandig werken en heb je doorzettingsvermogen? Vind je wet- enregelgeving interessant en ben je goed in het onthouden van informatie?Heb je misschien al een baan gevonden in de zakelijke dienstverlening?Dan is de opleiding Juridisch-Administratief Dienstverlener iets voorjou!

Het vak
Iedereen heeft te maken met wetten en rechtspraak. Wat voorbeelden:iemand die vergeet een rekening te betalen waardoor er bij hem thuis een deurwaarder aanbelt. Een inbreker die in de rechtbank hoort dat hijtwee maanden naar de gevangenis moet. Een pas getrouwd stel dat eennieuw huis koopt en bij de notaris komt om alles te regelen. Wie zorgtdat alles op rolletjes loopt? Dat is de juridisch-administratiefdienstverlener. Met dit beroep werk je voor zakelijke dienstverleners.Dat zijn bijvoorbeeld advocaten, notarissen, makelaars, incassobureausen ook rechtbanken. Je bent hun rechterhand.

Ook ben je de schakeltussen je baas en de klant. Van elke klant houd je het overzicht bijzodat alle informatie bekend is. Je bent vaak bezig met beslissingen die vervelend kunnen zijn voor de klant. Dat kan wel eens moeilijk zijn.Het is belangrijk dat je betrokken bent bij klanten en dat je met ze mee kunt denken. Maar je mag je niet door hun situatie laten meeslepen. Jemoet volgens de regels werken. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt en termijnen kunt bewaken. Je moet bovendien goed zijn in Nederlands.

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Juridisch-Administratief Dienstverlener leer je:

  • (juridische) gegevens op te vragen
  • (juridische) standaarddocumenten te maken
  • dossiers van klanten bij te houden
  • de correspondentie te verzorgen met brieven en e-mail
  • informatie aan klanten en anderen te geven

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Of een diploma op mbo-niveau 3.
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Om met een BBL-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Toekomstmogelijkheden

Afgestudeerden zijn onder andere werkzaam bij een rechtbank, Openbaar Ministerie, advocatenkantoor, notaris, gemeente of het bedrijfsleven.

Duur
Deze opleiding duurt 2-3 jaar.