Tandtechnicus Prothese

Niveau 4

Bang voor de tandarts? Jij bent het zeker niet. Eigenlijk vind je het wel interessant, al die manieren waarop we zorgen dat we ons leven lang kunnen blijven kauwen. Herken jij jezelf hierin? Wie weet is de tandtechniek je op het lijf geschreven! Je moet wel geïnteresseerd zijn in techniek. Als tandtechnicus maak je hulpmiddelen die mensen nodig hebben omdat hun gebit of delen van hun gebit vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld kronen, bruggen of een kunstgebit. Vaak bedenkt een tandarts wat een patiënt nodig heeft en vraagt jou dit te maken. De andere keer verwijst de tandarts de patiënt naar jou door.

Geen mens heeft hetzelfde gebit, dus elke kunstgebit, kroon of brug is weer anders. Het is een hele klus een hulpmiddel te maken dat perfect past bij het gebit van de patiënt. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld een gipsmodel maken (een kopie van het gebit) en ander materiaal waarmee zorgvuldig wordt gemeten hoe het gebit van de patiënt in elkaar zit. Ook leer je uitzoeken hoe een kunstgebit, kroon op brug er precies uit moeten zien om perfect te zitten. Verder leer je omgaan met allerlei apparaten, machines, gereedschap waarmee je de hulpmiddelen maakt.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- VMBO-diploma

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag in een tandtechnisch laboratorium. Doorstuderen kan ook, je kunt bijvoorbeeld tandtechniek studeren op mbo niveau-4 en manager kroon- & brugwerk of manager prothese worden.