Balkman

Niveau 3

Werk je graag buiten en hou je van kabbelende beekjes en rivieren? Ga aan de slag en volg de opleiding Waterbouwer! Nederland leeft met water: denk bijvoorbeeld aan de grachten, rivieren, sloten en kanalen. Je helpt met het aanleggen van bouwwerken in en rondom het water. Je plaatst bijvoorbeeld funderingen van beton in sloten en rivieren. Ook maak je bruggen en houten steigers. Je bouwt onderdelen van constructies en gebruikt bouwtekeningen om je werk te doen. Je werkt vaak buiten en gebruikt allerlei machines bij het uitvoeren. Ook stuur je regelmatig een aantal collega’s aan.

Tijdens de opleiding leer je welke constructies en technieken je kunt toepassen als je aan slootkanten of rivieren bouwt. Je oefent met beton en allerlei soorten hout. Voordat je een brug maakt, moet je eerst goed weten hoe de ondergrond is opgebouwd. Daarom krijg je les in de grondsoorten die er zijn. Ook leer je hoe je kunt werken in het water en bijvoorbeeld hoe je rekening houdt met tegendruk en de stroming.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Een kaderberoepsgerichte of gemengde of theoretische leerweg sector Techniek;
- Een kaderberoepsgerichte of gemengde of theoretische leerweg sector Economie/Zorg & Welzijn/Landbouw met een sectorvak techniek;
- Een diploma Aankomend Waterbouwer (niveau 2)

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze

Toekomstmogelijkheden

Je kunt aan de slag bij de sector grond-, water- en wegenbouw van overheidsinstanties, nutsbedrijven en particuliere bedrijven.

Je kunt ook doorstuderen op mbo-niveau 4 en bijvoorbeeld de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw en infra volgen.