Podium- en evenemententechnicus

Niveau 3

Achter de schermen van een theater of een toneelzaal gebeurt veel. Voordat een theatergezelschap een wervelende show kan weggeven moet er eerst veel geregeld worden. Als podiumtechnicus toneel speel je daar een belangrijke rol in. Je bent een specialist op het gebied van decors bouwen en podiuminrichting. Het is jouw taak om er voor te zorgen dat de bouw van het decor goed verloopt. Ook als er tijdens de voorstelling decors gewisseld moeten worden zorg je dat alles snel en goed gaat. Eerst bekijk je de werktekeningen en dan zet je alle decorstukken op zijn plaats. De veiligheid van artiesten, medewerkers en publiek staan voorop! Tijdens de opleiding leer je hoe je werktekeningen moet begrijpen en hoe je decors moet bouwen. Je leert op welke veiligheidseisen je moet letten als je aan het werk bent en wat je moet doen als er plotseling iets mis gaat op het toneel.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je aan de volgende eisen voldoen

- Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
- Mbo-diploma niveau 2 van een verwante beroepsopleiding, bijvoorbeeld medewerker podium- en evenemententechniek met doorstroommodules en een positief advies.
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo.

Instellingen kunnen nog andere eisen stellen. Informeer hiervoor bij de instelling van je keuze.

Toekomstmogelijkheden

Je hebt veel keus om een leuke baan te vinden, je kunt bijvoorbeeld een baan zoeken bij een theater, een schouwburg, een reizend gezelschap of een verhuurbedrijf van apparatuur. Je kunt ook doorstuderen op het hbo, dan kun je de Theaterschool, afdelingtheatermaker/techniek & theater gaan doen.

Duur
Deze opleiding duurt 2-4 jaar.