Scheepsbouwer

Niveau 3

Hou je van werken met metaal en hou je van bouwen? Dan is een baan als (allround) constructiewerker of plaatwerker vast iets voor jou. Je werkt dan aan mooie constructies of onderdelen van constructies van staal of aluminium. Zo bouw je mee aan bijvoorbeeld bruggen, voetbalstadions of hijskranen. Stel je eens voor: dankzij jouw werk kunnen straks duizenden mensen in een stadion van een sportwedstrijd genieten! Of misschien worden met jouw hijskraan wel honderden zware zeecontainers uit een vrachtschip getakeld.

Je start met een gezamenlijk jaar, waarna je kiest voor jouw gewenste opleiding en niveau. Bij alle opleidingen draait het vooral om de praktijk. Je werkt aan zogenaamde ‘prestaties’. Dat zijn praktijkopdrachten die zo goed mogelijk aansluiten op jouw uiteindelijke werk in het bedrijfsleven. Daar is natuurlijk ook theorie voor nodig. Daarom krijg je ook les in vakken als lassen, kennis over materialen, rekenen, taal, tekenen, tekeningen lezen en ICT. Daarnaast zijn samenwerken en overleggen belangrijk binnen je toekomstige beroep, dus die vaardigheden leer je ook.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL.

Toelatingseisen

Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Toekomstmogelijkheden

Als metaalbewerker kan je gaan werken bij: constructie- of lasbedrijven, machinefabrieken, scheepswerven, offshorebedrijven. Of in de plaatwerkindustrie, transportmiddelenindustrie, olieverwerkende industrie.