1

Sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 15-07-2014

Je sollicitatiebrief is goed ontvangen en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dan is het wel belangrijk om een goede indruk te maken. Met de volgende tips kom jij je gesprek goed door!

Voorbereiding
Verdiep je in je nieuwe baan en het bedrijf. Tijdens het gesprek gaat de werkgever er vanuit dat je enigszins kennis hebt van het bedrijf. Zorg ervoor dat je weet wat het bedrijf doet, hoeveel werknemers er ongeveer zijn en wie de concurrenten zijn.

Bereid je goed voor op vragen
Je kunt natuurlijk niet alle vragen van te voren bedenken, maar sommige vragen kun je verwachten en het komt een beetje lullig over als je die niet kunt beantwoorden. Voorbeeldvragen: 'Waarom wil je deze baan?’ of ‘Waarom wil je bij ons bedrijf werken?'

Het gesprek
Stel zelf vragen. Aan het eind van het gesprek vraagt de werkgever vaak of je zelf nog vragen hebt. Het geeft een goede en voorbereide indruk als je zelf nog een aantal vragen stelt. Voorbeeldvragen: 'Hoe wordt een nieuwe werknemer begeleid?' of 'Wat verwacht u van de nieuwe werknemer?'

Denk aan je houding
Zowel letterlijk als figuurlijk. Het komt niet netjes over als je tijdens een gesprek onderuitgezakt in je stoel hangt. Wees beleefd tijdens het gesprek en spreek met twee woorden. Je kunt beter u tegen iemand zeggen, die liever ‘je’ wilt horen dan andersom.

Zorg dat je er netjes uitziet
Met een naveltruitje of afgetrapte gympen kom je niet ver. Denk een paar dagen van te voren na over wat je tijdens je sollicitatie aantrekt. Het is niet alleen belangrijk dat je netjes voor de dag komt, maar ook dat je je lekker voelt in wat je aan hebt. En kijk voordat je weggaat nog even goed in de spiegel. Een tandpastavlek op je truitje of een stukje spinazie tussen je tanden is heel vervelend.

Kom zelfverzekerd over
Een gesprek is ontzettend spannend, maar vergeet niet dat het bedrijf jou heeft uitgenodigd. Dat doen ze niet als ze jou niet zien zitten.

Bron: Functie: sollicitant, Gerard Bolte, Uitgeverij Het Spectrum

 

Reacties

Anoniem zegt:

06/06/2011 om 22:06

Dit klopt inderdaad! Heb zelf net een sollicitatiebrief achter de rug en ben aangenomen! Handige tips!

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...