3

Huurprijs

Gepubliceerd op: 18-03-2010

Ga je op kamers? Houd dan rekening met het volgende:

Puntensysteem
Om ervoor te zorgen dat je niet teveel huur betaalt, heeft de overheid het puntensysteem bedacht. Met dat systeem kun je berekenen of je niet teveel uitgeeft voor je optrekje. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. Het aantal punten hangt bijvoorbeeld af van de oppervlakte van je woning en de aanwezigheid van een balkon of tuin. Betaal je schandalig veel? Dan kun je binnen zes maanden na het ingaan van de huurovereenkomst naar de huurcommissie stappen en huurverlaging aanvragen.

Huurverhoging
De meeste verhuurders verhogen jaarlijks, meestal per 1 juli, de huurprijs. Twee maanden voordat de huurverhoging ingaat, ontvang je van de verhuurder een voorstel tot huurverhoging. Deze huurverhoging moet in overeenstemming zijn met de inflatie. Wanneer er verbeteringen aan de woning of kamer zijn aangebracht, kan dit ook een hogere huur tot gevolg hebben.

All in-huur
Soms betaal je niet alleen voor de 'kale' huur van je kamer, maar ook meteen voor kosten als gas, water en licht. Dit wordt ook wel all in-huur genoemd. Wettelijk zijn dit soort huren niet toegestaan, omdat het niet mogelijk is om de hoogte van de kale huur te controleren. Daarom is er een regeling dat je als huurder de huurcommissie op elk moment kan verzoeken om uitspraak te doen over de huurprijs.

Huurtoeslag
Om huurtoeslag te ontvangen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn, moet je achttien jaar of ouder zijn en een zelfstandige woning huren. Dat is een woonruimte met een eigen toegangsdeur, een eigen toilet en keuken. Kamerbewoners komen dus doorgaans niet in aanmerking voor huurtoeslag.

 
3

Reacties

Anoniem zegt:

27/01/2011 om 14:35

je hebt een huis waarde van €500.000 euro, daar zet je 4 studenten in die ieder een kamer huren van 450,-pk x 4 st= 1800 euro pm ink. huurcommissie zet huurprijs op 374,- x4 =1495,- pm hypotheek lasten zijn 1700 pm. huiseigenaar kan de zijn bank niet betalen en jullie kunnen verhuizen.

Anoniem zegt:

07/01/2011 om 08:49

ga naar een advocaat en vraag of hij het pro-deo (gratis) wil doen.
ga opzoek naar andere mensen die ook te veel betalen en stap samen naar de huurcommisie. samen sta je sterker dan in je eentje.

Tessa zegt:

06/07/2010 om 09:44

Hallo,

Ik betaal schandelig veel huur eigenlijk.
Via het punten systeem.
Maar ik durf niet goed naar de huurcommisie te stappen omdat ik bang ben de woede van mijn huisbaas om mijn hals te halen.
Ik heb nogal wat problemen gehad met mijn vorige huisbaas i.v.m. vernieling die ik volgens hem aangebracht zou hebben. Belachelijk. Maar hij heeft het me wel in de schoenen geschoven.

Kan iemand mij advies geven?

Laat een reactie achter

Registreer of log in om te reageren.
Geschreven door TKMST Media
Niveau onbekend
Woont in onbekend
Je vmbo-diploma (bijna) in je pocket? Het is nu of nooit! Word de onmisbare schakel in transport en logistiek. Kies na je vmbo voor een leertraject. Vier dagen werken, één dag naar school. Klinkt lekker toch?Meld je snel aan  Lees blog post
Login
Close
Log in of maak een profiel aan
Mijn algemene gegevens
Mijn profiel & voorkeuren voor opleidingen
Mijn favorieten
Mijn brochures
Mijn blogs
Close
Brochures
Close
Open dagen
TODO :: Order subscription form here...