5 tips voor veilig gebruik van internet onderweg

Geschreven op: 11 mei 2021
Buitenland en Tussenjaar
Let op: deze informatie komt uit het archief en is niet meer actueel.

Veilig gebruik van internet onderweg

Momenteel is de kans dat je op reis gaat waarschijnlijk niet erg groot. Mocht je nou toch een trip in Nederland maken dan heb je waarschijnlijk je smartphone of laptop bij je. Onderweg naar je bestemming kun je vaak gebruik maken van openbaar wifi. Helaas zijn deze openbare wifi netwerken niet altijd even veilig. Om onderweg toch veilig gebruik te kunnen maken van internet hebben wij een handige tip voor je. Met deze tip bescherm je je eigen veiligheid online en kun je daarnaast ook nog eens geld besparen! Wie wil dat nou niet?

Openbaar wifi

Inloggen op openbare wifi-netwerken brengt enige risico’s met zich mee en daarnaast zijn niet alle websites vrij te bezoeken in bepaalde landen. De verbinding kan soms erg traag zijn en je deelt ongewenst meer informatie dan je zou willen. Gelukkig biedt een Virtual Private Network (VPN) verbinding de oplossing.

Wat is VPN?

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privé-netwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server. Hieronder geven we daarom een aantal beveiligingstips én een bespaartip!

1. Bescherm je gegevens op internet

Vaak kun je op openbare plekken gebruik maken van openbare wifi-netwerken. Soms hoef je alleen akkoord te gaan met de voorwaarden en kun je zonder wachtwoord in te vullen internetten. Helaas zijn deze wifi-netwerken onbetrouwbaar Hackers kunnen makkelijk het netwerk aanvallen en jouw persoonlijke gegevens inzien en zelfs stelen. Bescherm daarom je data online met een vpn verbinding. Met een VPN maak je anoniem verbinding met een openbaar wifi-netwerk, dus kunnen hackers niet zomaar jouw gegevens inzien.

2. Controleer op HTTPS

Als je gebruik maakt van een openbaar netwerk kun je in de browser controleren of je met een versleutelde verbinding te maken hebt. De S staat voor secure. De website eigenaar heeft dan een beveiligingscertificaat op de website geïnstalleerd. Zie je geen slotje of https staan? Wees dan extra voorzichtig. Log niet in op de site, vul geen persoonlijke informatie in en als het een website van jouw werkgever betreft neem dan contact op met jouw werkgever.

3. Gebruik twee factor authenticatie

Een andere tip is twee factor authenticatie. Dit is een veiligere manier van inloggen waarbij er naast het gebruiken van een inlognaam en wachtwoord nog een extra factor nodig is om in te loggen. Dit kan een sms zijn die je op je telefoon ontvangt, het kan een code zijn via een authenticatie app of bijvoorbeeld via gezichtsherkenning. Het is aan te raden om twee factor authenticatie in te stellen op de websites waar dit mogelijk is, het voegt een extra factor toe die moeilijker is om te kraken.

4. Ga niet internetbankieren en doe geen financiële transacties

Het is niet verstandig om op een openbaar netwerk gebruik te maken van internetbankieren of om financiële transacties uit te voeren. De beveiliging is immers vaak niet op orde en het laatste wat je wilt is dat hackers toegang krijgen tot jouw financiële gegevens.

5. Bespaar geld bij het boeken van hotels en vluchten

Met een VPN kun je ook een hoop geld besparen op vluchten en hotels. De prijzen van vluchten en accommodaties kunnen soms namelijk flink verschillen per locatie. Je kunt het beste de prijzen vergelijken door verschillende VPN-locaties te proberen. Je meldt je dus aan op servers uit verschillende landen om de prijzen per locatie te zien. Op deze manier verdien je die paar euro per maand die je aan je VPN-verbinding uitgeeft dus dubbel en dik terug!